Våra elnätspriser
Nacka Energis prismodell ger dig möjlighet att påverka din elnätskostnad.
Vad kommer det att kosta?
Varje kunds elanvändande är helt unikt.
Vad det kommer att kosta beror på när du använder el och hur mycket du använder som mest på en och samma gång. Hur just dina vanor, din maskinpark och uppvärmningslösning ser ut är alltså avgörande. Generellt kommer det ändå med största sannolikhet bli billigare för dig under sommarhalvåret och dyrare under vintern. Kostnaden påverkas också av vilken huvudsäkring du har på din bostad.
Hur vill du ha priserna förklarade?
Alla är vi olika och vill veta olika mycket. Välj hur du vill ha priserna förklarade.
Vi förstår dig. Det är krångligt med el.
Din elnätskostnad består av en fast del och en rörlig del. På vintern är det billigare att använda el på natten och på helgen, men lite dyrare på dagen. På sommaren är det samma låga pris dygnet runt.
Bor du i villa eller radhus har du också en effektdel. Det innebär att det blir lite billigare om du använder några få elgrejer åt gången och lite dyrare om du laddar plattan, laddar bilen och ser på teve under samma timme.
Kul att du hänger med!
Bor du i lägenhet har du endast en fast avgift och en överföringsavgift. Bor du i radhus eller villa består ditt pris av en fast del och två rörliga delar, en överföringsavgift och en effektavgift.
De rörliga delarna kan du påverka.
• Din överföringsavgift – Hur mycket el du använder helt enkelt. Under vinterhalvåret (november-mars) påverkar det också när du använder elen. Om du använder el på natten (22.00-06.00) och under helger, blir det billigare då inte så många använder el samtidigt. Under sommaren betalar du samma låga pris dygnet runt.
• Din effektavgift – Hur mycket el du som mest använder på en och samma gång. Det blir alltså dyrare om du brukar starta tvättmaskinen, diskmaskinen och dammsugaren samma timme än om du kör dem under olika timmar. (Gäller ej lägenheter)
Tips! Sprid ut din elanvändning. Finns det till exempel något du kan ladda eller köra på natten istället för på dagen?
Hej själsfrände, då har vi något gemensamt!
Prismodellen på elnätsfakturan består av en fast del och två rörliga delar. Ditt elnätspris påverkas både av din energianvändning (kWh) och ditt effektuttaget (kW). Det vill säga hur mycket energi du som mest använder vid ett och samma tillfälle, liksom vid vilken tidpunkt du använder elen, höglast- eller låglasttid. Hög förbrukning och höga effekttoppar, särskilt inom höglasttid, leder till högre elnätskostnad.
Bor du i lägenhet?
Lägenhetskunder betalar endast en fast del och en överföringsdel uppdelad på höglast- och låglasttid, men ingen effektavgift.
Övriga kunder
Prismodellen består av tre delar:
• En fast nätavgift för bland annat mätning, insamling av mätvärden, kundservice samt myndighetsavgifter.
• En överföringsavgift räknat i öre/kWh baserad på din energianvändning, priset varierar mellan höglast- och låglasttid
• En effektavgift som baseras på ditt effektuttag
Du kan alltså hålla nere dina elnätskostnader genom att förflytta en del av din elanvändning till tider med lägre efterfrågan. Till exempel genom att köra laboratoriemaskinerna eller partikelacceleratorn under helgen och att undvika att köra dem under samma timme, eftersom det i så fall innebär att du använder mer effekt.
Vad är Höglasttid och Låglasttid?
Perioder med hög efterfrågan på el kallas för höglasttid. Du betalar en högre kostnad under dagtid den kallare tiden av året. Kostnaden blir lägre om du istället använder elen på helger eller vardagsnätter mellan klockan 22 och klockan 06 eftersom efterfrågan då är lägre, så kallad låglast.
• Höglast
1 november-31 mars, vardagar 06.00-22.00
• Låglast
1 april-31 oktober, alla dagar dygnet runt
1 november-31 mars, vardagar 22.00-06.00 och helger
Hur räknas effektavgiften ut?
Genom effektavgiften betalar alla kunder för sitt faktiska utnyttjande av elnätets kapacitet. Den energi du använder som mest vid ett och samma tillfälle (kW) är ditt effektuttag. Det räknas ut som ett genomsnitt av effektanvändningen under en timme (timmedeleffekt). Snittvärdet av dina tre högsta effektuttag på en månad blir din högsta effekt och avgör effektavgiften för den månaden. Snittet av de tre högsta timmedelvärden är ett lite vänligare sätt att räkna än att få betala för den absolut högsta timmen. Du kan se dina tre högsta timmedeleffekter på fakturan samt snittet av dessa.
Tips & tricks
✓ Sprid ut ditt elanvändande.
✓ Fokusera på att planera hur du använder elen under vintermånaderna. Kan du använda elnätet mer under nätter och helger när kostnaden är lägre?
✓ Gå in på Mina sidor för att se när du har dina effekttoppar. Försök att lista ut vad det kan bero på och fundera över om det finns något du kan förändra.
✓ Se över din uppvärmning. Kanske kan du sänka inomhustemperaturen några grader för att undvika att en elpatron för bergvärme löser ut och skapar effekttoppar?
Tre exempel
Tommy - lägenhetskund
Det finns roligare saker i livet än el resonerar Tommy. Så länge det funkar är han nöjd. Tommy reser mycket i jobbet, men när han kommer hem pysslar han gärna med sitt eget lilla mikrobryggeri. Samtidigt kör han hela hushållets maskinpark. Det har ju samlats en del tvätt när han varit borta. Det hela leder till att Tommys elnätsfaktura blir ganska hög, då den bygger på när han använder sin el.
Saga -villakund
Saga är väl som folk är mest, jobbar, tränar och är medveten om sina utgifter. Därför har hon en ganska jämn förbrukning. Men ibland måste ju ändå några av hushållets maskiner köras samtidigt. Då gör hon det. Men hon har inget speciellt som drar extremt mycket ström. Även om hon förbrukar mer än Tommy, så har hon en lägre effektavgift, eftersom snittet av hennes tre högsta timvärden under månaden är lägre.
Ulla - villakund
Ulla är väl insatt i elpriset och hur det fungerar. Hon ser det till och med lite som en sport att få så låg elnätskostnad som det bara går. Hon loggar ofta in på Mina sidor där hon kan följa sin förbrukning. Kul tycker hon! Ulla försöker att köra en elpryl åt gången och använder nätter och helger till att köra tvätt- och diskmaskin och ladda elbilen. Då är nätpriset lågt. Ulla har ungefär samma förbrukning som Saga, men hon kommer att få ett lägre pris för sin förbrukning samtidigt som hennes effektavgift blir lägre, då hon sprider ut sitt el-användande på ett kostnadseffektivt sätt.
Kan jag påverka min elnätskostnad?
Ja, det kan du göra! Det beror på när du använder el (överföringsavgift) och hur mycket du använder på en och samma gång (effektavgift). Hur just dina vanor, din maskinpark och uppvärmningslösning ser ut är alltså avgörande. Kostnaden påverkas också av vilken huvudsäkring du har i din bostad.
Nya elnätspriser 2024-01-01
Se prislista“När vi konsumerar allt mer el är det viktigt att vi gör det klokt. Med den nya prismodellen vill vi få till en jämnare, mer hållbar och medveten energiförbrukning. Om vi alla hjälps åt att sprida ut elanvändningen över dygnet kommer elnätet att klara av en ökad förbrukning i vårt växande Nacka.”
Jonas Kellberg
VD