Därför sker det så få strömavbrott i Nacka

Man vid kabeltrumma på Nacka Energis lager

Bor man i Nacka kan man känna sig helt trygg med att inte strömmen går som på många andra orter i Sverige. Skälen är flera.

-Den största anledningen är att de flesta ledningarna är nedgrävda i marken, berättar Tom Hemberg som arbetar som driftchef hos Nacka Energi.

Nacka Energi var bland de första i Sverige som på 60-talet började gräva ned sina ledningar för att trygga elleveransen till sina kunder. Runt 2000-talet låg största delen av ledningarna i marken.

Detta händer vid ett strömavbrott

-Vi har 24-timmars beredskap årets alla dagar så om något skulle inträffa med en nätstation, kabelskåp eller kabel så är vi i regel på plats inom en timme. Det kan vara ett kabelskåp som blivit påkört under snöröjning eller en kabel som är avgrävd. När skadan väl är skedd kan vi oftast snabbt fjärrkoppla om elleveransen från driftledningscentralen och säkerställa att alla har el. Alla medarbetare vill hjälpa till och ställer upp. De är lite av hjältar faktiskt, säger Tom och ler.

Gratis kabelanvisning för dig som ska gräva

Den minimala risken för strömavbrott är inte väderberoende utan är mer kopplad till grävskador i vårt elnät. Det kan vara någon som ska dränera på sin villatomt eller råkar gräva på en kabel i ett större byggprojekt. Ledningskollen.se är en gratistjänst där man såväl privat som professionellt kan beställa kartunderlag eller en fysisk utsättning vilket betyder att Nacka Energi åker ut gratis och markerar ut ledningarna.

Hur länge håller kablarna i marken?

-De håller i 40-50 år. Det är viktigt att underhålla nätstationer, kabelskåp och de nedgrävda kablarna såsom vi kommer att göra i Finntorp våren 2023, då samtliga kablar kommer att bytas ut i området.

Samverkan mellan nätbolag gynnar hela Sverige

-De stora elbolagen som inte har skapat samma goda förutsättningar som vi får ibland problem när oväder drar fram över Sverige. Då kan vi hjälpa till med kunnig fältpersonal i något som heter Elsamverkan, där alla nätbolag i hela Sverige är med. Det är Svenska kraftnät som håller i detta samarbete.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: 20 December 2022 | Senast uppdaterad: 21 Mars 2023