Släck ner för kommande generationer

Jordklot med texten "Vinn ett släktkalas"

Var med och delta under Earth hour och vinn ett stort "Släcktkalas"! Läs mer om varför det är viktigt att minska och sprida ut din elanvändning och hur du deltar i tävlingen.

Varför ska jag minska min elanvändning?

I Sverige har hushållen generellt en stabil energiförsörjning. Trots att befolkningen vuxit med drygt 30 % sedan 1970 och vi använder betydligt fler tekniska apparater nu än då, ligger vår energianvändning på en relativt jämn nivå. Det är bra.

Det finns flera skäl till att se över om du kan minska din elanvändning. Genom att använda mindre el kan du bidra till ett mer samhällsekonomiskt och miljömässigt hållbart elsystem. Om du använder färre kilowattimmar kommer du också få en lägre el- och elnätskostnad. Dessutom får du en lägre kostnad för energiskatten. Du kommer också bidra till att elpriset generellt går ner. En lägre efterfrågan på el påverkar elpriset, som styrs av utbud och efterfrågan.

Tips för minskad elanvändning

  • Sänk värmen inomhus.
  • Duscha snabbt - spara varmvatten.
  • Belysning - använd led-lampor.
  • Kör fulla tvätt- och diskmaskiner.
  • Häng tvätten istället för att torktumla.

Varför ska jag sprida ut min elanvändning?

Energianvändningen påverkas av bland annat väder, konjunktur, förbättrad energieffektivitet, händelser i omvärlden och energipriser. Timmarna när vi vaknar och industrin sätter i gång på morgonen, samt timmarna när många kommer hem från jobbet på kvällen, är de mest elintensiva under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning på grund av att vi använder mycket el för att värma upp våra hem.

Under topparna på morgon och kväll finns det många vinster att göra, både för enskilda hushåll och för samhället i stort, om vi kan sprida ut elanvändningen. Vinsterna är att belastningen på elnätet minskar och att elräkningen kan bli lägre.

Tips för att sprida ut din elanvändning:

  • Logga in på mina sidor för att se när du använder mest el.
  • Se om du har möjlighet att styra användningen av vissa maskiner till andra tider på dygnet.
  • Kör inte alla maskiner samtidigt. På så sätt undviker du effekttoppar.

Delta i vårt "Släcktkalas" och vinn ett eget!

Den 23 mars kl.20.30-21.30 deltar vi i Earth Hour och släcker ner för att påminna oss själva och varandra om att göra vad vi kan för att minska vårt klimatavtryck inför kommande generationer. Var med du också och vinn ett eget Släcktkalas tillsammans med dina nära och kära!

För att delta i tävlingen på Facebook:

1) Ta en bild när du har släckt lamporna hemma

2) Ladda upp den i kommentarsfältet under vår tävlingsbild

3) Använd #Släcktkalas för att vara med i tävlingen

4) Bilden ska vara uppladdad någon gång mellan fredag den 22/3 kl.12.00 och söndag den 24/3 kl.23.59 för att delta i tävlingen.

5) Måndag den 25/3 lottas en vinnare som kontaktas av Nacka Energi. Priset består av fika och annat smått & gott till dig och dina släktingar (upp till 15 personer) för ett lyckat släcktkalas.

För att delta i tävlingen på Instagram:

1) Ta en bild när du har släckt lamporna hemma

2) Ladda upp den på din Instagram och använd #Släcktkalas för att vara med i tävlingen

4) Bilden ska vara uppladdad någon gång mellan fredag den 22/3 kl.12.00 och söndag den 24/3 kl.23.59 för att delta i tävlingen.

5) Måndag den 25/3 lottas en vinnare som kontaktas av Nacka Energi. Priset består av fika och annat smått & gott till dig och dina släktingar (upp till 15 personer) för ett lyckat släcktkalas.

 

Pssst… Berätta gärna om tävlingen för dina släktingar så får ni större chans att vinna tillsammans!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: 12 Mars 2024 | Senast uppdaterad: 18 Mars 2024