Varför är elpriset så högt?

Elpriset har aldrig varit så högt som det är nu. Priset skenar och många elbolag erbjuder inte längre fasta priser.

Varför är elpriset så högt?

Elpriset i Sverige påverkas av flera olika faktorer. Väder och vind, råvarupriser, utbud och efterfrågan är bland annat sådant som påverkar vårt elpris.

Just nu är elpriset mycket högt i hela Europa. Kriget i Ukraina påverkar en stor del av Europas kärnkraftproduktion och gaspriset skenar då Ryssland har stängt av Nord stream 1.

Förutom världsläget påverkas elpriset bland annat av hur mycket det blåser och när, hur mycket nederbörd vi får, hur stor andel kärnkraft vi har, priset på kol och gas, kronans värde och priser på utsläppsrätterna.

Läs intervjun : Omvärldsspaning med Jonas Kellberg, VD på Nacka Energi


Hur vill du ha elpriserna förklarade?

Alla är vi olika och vill veta olika mycket.
Välj hur du vill ha förklaringen

Varför ska vi använda mindre mängd el?

Kriget i Ukraina har fört med sig konsekvenser för elförsörjningen i Sverige. Det har resulterat i höga elpriser och försämrade möjligheter att importera el när vi behöver det. För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt att minska elanvändningen. Texten kommer från energimyndighetens kampanj "Varje kWh räknas!".

  • 1
    Vi dämpar elkostnaderna. För många är de höga elpriserna en tuff utmaning. Genom att använda mindre el kan du spara pengar. En lägre efterfrågan på el påverkar dessutom generellt priset i en positiv riktning.
  • 2
    Vi minskar risken för elbrist i vinter. När vi använder mindre el, eller flyttar användningen till de tider på dygnet då belastningen på elnätet är lägre, avlastar vi elsystemet. Tillsammans minskar vi då risken för frånkoppling, som orsakas av att användningen överskrider det vi kan producera och importera. Vi måste agera idag för att skapa så bra förutsättningar som möjligt inför vintern, när läget kan bli mer ansträngt.
  • 3
    Vi visar solidaritet. Genom att använda mindre el hjälper vi varandra i Sverige. Men vi hjälper också våra grannländer. Vår export av fossilfri el leder till minskat behov av fossilproducerad el på kontinenten. Ju mer el vi kan exportera till dem, desto mindre gas behöver de använda.


Varje kilowattimme räknas

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. Läs mer på Energimyndigheten.se

Spara el

Då det nu är mycket svårt att påverka priset är det viktigt att du försöker minska din förbrukning.

Här kommer några spartips på vad du kan göra för att minska din förbrukning och därmed din kostnader.

  • Se till att du inte har ett anvisat pris då detta är högre än normala rörliga priser. Titta på din elhandelsfaktura eller kontakta din elhandlare för att se vilket avtal du har. Om du har rörligt pris kontrollera om det är ett rörligt timpris (så du kan styra till timmar då priset är lågt) eller ett rörligt schablonpris (ett rörligt snittpris per månad).
    Klicka här för att läsa mer.
  • Sänk värmen med någon grad. Uppvärmning är det som drar störst del av elförbrukningen. Att ta på sig en extra tröja och använda tofflor är i dagsläget konkreta tips för att spara mycket pengar.
  • Täta dörrar och fönster. Låt inte värmen läcka ut ur huset och värma skatorna, behåll värmen inomhus!
  • Duscha kortare tid, det är dyrt att värma upp varmvattnet.
  • Häng tvätten, undvik att använda torktumlaren.
  • Byt ut gamla glödlampor till ledbelysning. De flesta lampor är i dagsläget utbytta, men har du några gamla kvar är det dags att ersätta dem med led. Kolla spotarna i taket!
  • Släck lampor i rum som du inte använder.
  • Släck utebelysningen. Låt det inte lysa hela natten. Har du ljusslingor med ledbelysning drar de väldigt lite el. Låt dem lysa i vintermörkret och ta en kortare dusch för att spara el på vattenuppvärmningen istället, det är mycket mer effektivt!
  • Kör fulla tvätt- och diskmaskiner.
  • Se till att frysen ar avfrostad (och damma av bakom kylskåpet).
  • Stäng av handdukstorken.
  • Stäng av stand by-läget på dina apparater. Använd grenuttag med strömbrytare. Många bäckar små...
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: 14 November 2022 | Senast uppdaterad: 30 Januari 2023