Omvärldsbevakning med Jonas Kellberg
Vad händer på energimarknaden just nu?
Nu så har kylan slagit till och vi ser stigande spotpriser här hemma i Sverige. Tidigare under hösten har varmt väder och välfyllda vattenmagasin givit låga spotpriser. För hela 2024 så är spotpriserna på en låg nivå. Den varma inledningen på 2024 i Europa har givit väl fyllda gaslager genom året vilket bidragit till att hålla nere priserna under hösten. I Sverige har Svenska Kraftnät infört en ny modell för att beräkna överföringskapacitet i stamnätet. Enligt prognoser ska det ge högre spotpriser i södra Sverige. Efter att ha använts under en knapp månad så verkar dessa prognoser stämma men det finns ännu inte tillräckligt mycket data för att dra säkra slutsatser.
Det som ser ut att avgöra elpriset på kort sikt är därför vädret i form av kyla som driver upp konsumtionen och vind vilket ger mer energi från vindkraften och naturligtvis eventuella avbrott i kärnkraften eller problem i näten.
Hur ser du på utvecklingen för 2024/2025?
Svenska Kraftnäts analys av driftläget i Sverige är att det är stabilt kommande vinter och att man efter de senaste årens turbulens har byggt upp kunskap och beredskap för att hantera den nya situation vi befinner oss. Vi har blivit betydligt mer beroende av import under höglasttimmarna under vintern de senaste 2-3 åren än tidigare. Det gör vårt system mer sårbart och får också till följd att vi får högre spotpriser under dessa timmar.
Ser vi till vad som påverkar priset för oss i Sverige över hela vintersäsongen så är det tillgången på av energi från vattenkraft, kärnkraft och vindkraft och tillgången på gas nere i Europa. Med väl fyllda vattenmagasin i Norden och väl fyllda gaslager nere i Europa ser läget stabilt ut. Men precis som de senaste vintrarna så är det de geopolitiska konflikterna i Ukraina och Mellanöstern som kan förändra läget snabbt och med stor prispåverkan. Europa är beroende av kontinuerliga leveranser av gas från länder utanför Europa och eventuella osäkerheter kring dessa leveranser påverkar spotpriset direkt.
En annan faktor som styr elpriset för oss konsumenter är kronans ställning mot dollar och euro, då gas handlas i dollar och el. Under hösten har kronan framför allt försvagats mot dollarn.
Vilka energikällor ger mest energi?
Enligt SCB/ Statens Energimyndighet har vattenkraften ökat med 12 procent jämfört med 2023, och står forfarande för den största delen av den totala elproduktionen. Solenergin med 32 procent och kärnkraften med 13 procent.
Däremot så minskade vindkraften med 15 procent och värmekraften med 14 procent.
Hur ser hushållens energiförbrukning ut nu?
Efter de turbulenta åren från slutet av 2021 och framåt har vi sett en markant minskad konsumtion på mellan10-20% i olika kundgrupper fram till 2023. Det beror både på förändrat beteende och investeringar i energibesparing som tilläggsisolering, installation av värmepumpar men även mikroproduktion som solceller. Som konsumenter har vi blivit mycket mer medvetna om vad det är i våra hem som förbrukar energi och konsumerar det mer medvetet.
För 2024 så här långt kan vi se ökad förbrukning generellt och det avspeglas nog av att priserna så här långt varit avsevärt lägre än under föregående period. Återgången till mer normal konsumtion varierar mellan olika grupper. För lägenhetskunder där elkostnaden är en mindre del av hushållsbudget ser vi en tydligare återgång i förbrukningsmönster men på nivåer något lägre än tidigare. För de kunder som bor i eget hus är nivåerna fortsatt lägre 5-10%. I detta segment har även installation av solceller ökat från 330 st till över 1000 på några år vilket lett till lägre transitering i vårt nät och att överskottsproduktion matas ut på nätet 4-dubblats till 5,4 GWh.