De planerar framtidens elnät

Tara och Felicia jobbar som nätplanerare och projekterar framtidens elnät. Nu delar de med sig av hur deras varierade och energifyllda vardag ser ut.

Varför ville ni arbeta som projektör och hur kom ni dit?

För Tara var det en ganska naturlig väg. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för teknik och hur den kan användas för att forma vår värld. Att kunna skapa något verkligt och användbart lockade mig oerhört säger Tara.

Efter att Felicia pluggat till Elektroingenjör vid Högskolan i Gävle fick hon jobb som projektör. Som projektör jobbade man tillsammans med nätplanerarare och man fick ett litet hum om vad de sysslade med om dagarna. Då börja jag komma in i dem tankarna att nästa steg i karriären skulle kunna vara att jobba som nätplanerare svarar Felicia.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Min arbetsdag som projektör är alltid fylld av spännande utmaningar. Eftersom det är en väldigt bred roll kan dagarna se ganska annorlunda ut, säger Tara.

Jag börjar oftast med att gå igenom de pågående projekten och planera dagen. Det kan vara allt från att skapa och anpassa designlösningar, samarbeta med kollegor för att säkerställa att våra projekt har en hög standard, eller analysera och förstå kundens behov.

Vad är det roligaste med att jobba som projektör?

Det absolut roligaste med mitt jobb är att jag känner att jag är en del av något större – jag är med och formar vårt elnät på lokalnivå, svarar Tara.

Att knäcka utmanande problem ger mig den där "Yes, I did it!"-känslan. Dessutom älskar jag den konstanta inlärningen och utvecklingen som branschen erbjuder.

För Felicia är det roligaste med jobbet att man alltid känner att man utvecklas och blir utmanad i rollen. Det finns alltid något nytt att lära sig då man får vara kreativ med olika lösningar och med teknologins utveckling, så har man aldrig tråkigt på jobbet svarar Felicia med ett leende.

Hur ser du på branschens framtid?

Vi står inför spännande utmaningar, särskilt med övergången till förnybar energi och smarta nät. Jag tror att teknologiska framsteg och ökad medvetenhet om miljöfrågor kommer att driva branschen mot en mer hållbar och effektiv framtid. Jag hoppas även vi får se fler kvinnor ta plats i branschen säger Tara.

Felicia flikar in - Här på Nacka Energi så ser framtiden ljus ut. Det är mycket nytt som ska byggas samt att tunnelbanan ska byggas. Det är många nya roliga projekt som är på gång och vi ska komma fram med nya lösningar och har mycket att lära oss under resans gång med all utveckling som sker i elnätet.


Har ni några råd till de som överväger att bli projektörer

Go for it! Energibranschen behöver kreativa och engagerade människor som vill vara med och forma framtiden. Det är ett område med många möjligheter att växa inom.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: 21 Augusti 2023 | Senast uppdaterad: 21 Augusti 2023