Frågor och svar om installation av laddplatser
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om installation av laddplatser.
Publicerad av Nacka Energi Försäljning AB
Till dig som sitter i styrelsen:
- Antal laddplatser Hur många laddar idag och hur många kommer att ladda i framtiden? Tips: Skaffa några extra platser så du slipper lägga till en plats i taget.
- Möblera om på parkeringen? Om laddarna står bredvid varandra blir installationen billigare än om du sprider ut dem.
- Hur snabb laddning? För många räcker det med att bilen är laddad nästa morgon eller efter arbetsdagen. Det blir mer kostnadseffektivt. Mer kraftfulla laddare kostar mer och kräver ofta större huvudsäkring.
- Var? Installation på en vägg är exempelvis mer kostnadseffektiv än på stolpe utomhus.
- Checklista och enkätmall Nacka Energi har tagit fram en enkätmall och en checklista för att underlätta för dig som sitter i styrelsen Hämta checklista och enkätmall här.
Till dig som önskar laddplatser:
- Ökat värde av fastigheten Att installera laddstolpar är en investering för bostadens värde. Enligt mäklare kan laddstolpar göra lägenheter mer attraktiva i och med att allt fler överväger att skaffa elbil.
- Ökad säkerhet Att ladda din elbil i ett vanligt eluttag kan innebära brandfara då vanliga eluttag och kablar inte är anpassade för hög belastning under lång tid. Med laddstolpar från oss som är utformade för just elbilsladdning säkerställer ni en trygg och säker laddning.
- Rättvis betalning Med uppkopplade laddstolpar samt ett tjänsteabonnemang från InCharge möjliggör ni en individuell mätning och debitering av varje enskild användare. Det betyder att endast den som laddar sin elbil betalar för den energi de förbrukar.
Tekniska fakta och tillval
Du kan välja laddstyrka på dina laddare: 3,7 kW, 11 kW eller 22 kW.
• 3,7 kW passar alla biltyper och laddar ungefär 2 mil/timme
• 11 kW passar de flesta elbilar och laddar ungefär 6 mil/timme
• Det finns än så länge bara ett fåtal bilmodeller som klarar av att ta emot 22 kW
I vår offert väljer vi laddstyrka efter era förutsättningar för att ni ska få en så kostnadseffektiv installation som möjligt. Bilar vid bostaden eller arbetsplatsen kan ofta ladda under natten eller arbetsdagen vilket gör att laddning med lägre effekt räcker gott och väl.
Samma laddare ger olika resultat beroende på bilens begränsningar. Om du är osäker på vad din bil kan ta emot, fråga din bilhandlare.
Lastbalansering är tillvalet för dig som vill få ut maximalt av fastighetens tillgängliga säkringsstorlek. Vi erbjuder två olika alternativ av lastbalansering:
Lokal lastbalansering
Ett maxtak sätts för hur mycket ström som laddarna får förbruka. Därefter fördelas tillgänglig ström mellan laddarna. Det finns ett inbyggt kösystem i laddarna, så fort en bil är fulladdad gör kösystemet att de andra bilarna som laddar får mer ström. Alla kostnader för en lokal lastbalansering är inkluderat i samtliga av våra anbud.
Fastighetsbalansering
Då balanseras laddstolparna mot fastighetens totala effektuttag och kan nyttja maximalt med ström sett till fastighetens totala säkringsstorlek.
Vanliga frågor om laddstoplar
Hittar du inte svaren på dina frågor här, kontakta oss på energitjanster@nackaenergi.se
På Nacka kommuns hemsida hittar du mer information om var alla laddstolpar finns i Nacka.
För att kunna erbjuda en smidig, enkel och rättvis laddning för era boende eller anställda krävs ett tjänsteabonnemang. Tjänsteabonnemanget möjliggör uppkopplingen till era laddstolpar med tillvald tjänstestruktur. Tjänsten Connect som ger er uppkoppling, support dygnet runt, kundservice, statistik och felavhjälpning.
Med tillvalstjänsten InCharge Pay väljer ni själva pris per kWh och får betalt av de som använder laddstolparna utan någon som helst administration.
Ja. Icke-publik laddning för till exempel kontorsfastigheter, boendeparkering eller verksamhetslokaler har rätt att söka bidraget från Naturvårdsverket.
Bidraget täcker upp till 50% av er totala investeringskostnad med ett maxtak på 15 000 kronor per parkeringsplats. Kontakta oss så berättar vi mer och guidar er genom ansökningsprocessen.
Kostnaden för att installera laddstolpar kan variera mycket beroende på era förutsättningar, vald placering av laddstolparna, vald effekt och tillgänglig effekt i er anläggning. Förutsatt att det är en enkel installation och effekten räcker till kan man utgå från att kostnaden per parkeringsplats varierar mellan 15 000 och 20 000 kr innan nyttjande av bidraget från Naturvårdsverket.
När ni väljer en laddlösning från oss får ni alltid möjlighet att själva bestämma priset per kilowattimme. Det säkerställer kostnadstäckning för er förbrukning då varje elbilsägare betalar för den ström som bilen laddar.
Kontakta oss gärna för rådgivning och information om vilken lösning som passar er bäst.
Det går alltid att dra el till i princip alla platser eller förstärka de anslutningar som finns idag. Vad som behövs för att nå fram med elkabel är det som avgör installationskostnaden.
Det är billigare att montera kabel på vägg än att gräva i mark. Därför brukar inomhusinstallationer som regel bli billigare än utomhusinstallationer.
Är du intresserad av laddstolpar?
Boka gärna ett möte med oss!